Kulturstaden Umeå

2014 blev Umeå utnämnt till årets kulturstad i Europa. Varje år utser EU en stad som får möjlighet att både utveckla och visa upp sitt kulturliv. Mångkulturella universitetsstaden Umeå har en ung befolkning med en medelålder på 38 år. Detta märks på utbudet av internationella festivaler inom jazz, folkmusik och rock. Stadens nöjesliv är en variation av pubar, dansställen och kaféer. Här finner ni även Norrlandsoperan som är ett scenkonsthus med en symfoniorkester samt avdelningar för opera, dans, musik och konst. Även stadens kyrkor erbjuder sång och musik. Stadens musikskola håller i ett brett utbud av kvalificerad musikundervisning för barn och ungdomar.

Umeå kyrka erbjuder körsång

Umeå musikskola välkomnar barn och ungdom

Umeå musikskola har gått ett steg längre i sin musikundervisning. Förutom att fördjupa elevernas musikkunskaper ser man undervisningen som ett medel för personlig utveckling. All musikundervisning sker med hjälp av skickliga och välutbildade pedagoger. Eleverna får lära sig att sjunga eller spela ett instrument. Stor vikt läggs även vid orkester- och körverksamhet. Ambitionen är att verka över genre- och åldersgränser. Där är konsertverksamhet en viktig del eftersom barnen får lära sig att samverka och att alla har en viktig plats.

Musikskolan i Umeå sprider kultur. Musikskolans elever och lärare deltar aktivt i kommunens kulturliv. Varje termin anordnas offentliga konserter. Dessutom ger man flera skolkonserter både för och med elever. Här ger man även möjligheter till andra elever än musikskolans att prova på instrument och man ger dessutom demonstrationer av instrumenten. Musikskolans strävan för sina elever är att de efter avslutad utbildning ska ha nytta av sina kunskaper i kulturlivet. Flera av skolans lärare är aktiva i orkestrar och körer på fritiden.

Umeå satsar på ungdomar och jazz

Intresset för musikgenren jazz är relativt stort i Umeå. I en liten gränd i staden drivs en jazzklubb och publiken utgör en blandning av både unga och äldre. Föreningen Jazz gör en satsning på ungdomar och det märks på den stora tillströmningen av unga besökare som vill lyssna på jazzmusik. När den Svenske jazzmusikern Fredrik Norén dog i maj var det många unga fans inom jazzklubben som sörjde. Han fungerade ofta som mentor för unga jazzmusiker och var en av de musiker som ville hjälpa ungdomar att utvecklas inom jazzen. Han hade samma vision och ambition som jazzklubben. Umeå jazzfestival har blivit ett begrepp att räkna med inom svensk musik. Varje år sedan 1968 anordnas den populära festivalen. Här samlas både världsartister och nya talanger. Blandningen av kända och okända artister och låtar gör festivalen både spännande och unik. Det är en underavdelning till Norrlandsoperan som står som arrangör. De flesta av festivalens konserter spelas på Norrlandsoperans scener samt i Umeås folkets hus. Under festivalen pågår det runt om i staden en rad andra aktiviteter som är relaterade till jazz. Festivalen hålls varje år i oktober och håller på fyra till fem dagar varje gång.

Barn blir starkare av att sjunga

De flesta kyrkor i Umeå har körverksamhet för både barn och vuxna. Att sjunga i kör hjälper barnen att utveckla sin röst, uppträda och samarbeta i grupp. Här kan man lära känna nya kompisar, känna gemenskap samt ha kul och få skratta. Forskning visar att man blir både gladare och lugnare av att sjunga. Det är bra för hela kroppen. Barnen får sträcka på sig, sjunga ut och visa känslor. Alla barn är delaktiga och har en plats och därför blir de också starkare av sång.