Musikfestivaler i Norra Sverige

Längtar du efter sommar, sol och festival? Sverige är egentligen ett riktigt bra land för konserter och festivaler året om, men det är ingen hemlighet att just sommaren är årstiden för de allra bästa festivalerna. Musikfestivaler har blivit synonymt med en lyckad sommar oavsett var man befinner sig i vårt avlånga land. Här kan du läsa om de mest populära musikfestivalerna som pågår i norra Sverige varje år. Ett tips är att vara ute i god tid med din planering om du vill hinna med allt, för det finns mycket att välja på!

Musikfestivaler är populära sommaraktiviteter

Musikfestivaler i Skellefteå

Just Skellefteå är en stad i Norrland som är extra viktig när det kommer till musikfestivaler och till att planera sin festivalperiod. Staden blir under sommaren, med start i maj, en riktig festivalstad som är fylld av fest, sång och dans på alla gator och torg. Varför inte starta en magisk sommar med Stadsfesten som varje år drar igång i mitten av juni? Hit kommer några av Sveriges allra mest folkkära artister och skapar tillsammans en blandning av olika musikstilar för att alla ska kunna ta del av just sin favoritmusik.

Efter denna festival kanske du vill ta det lugnt ett tag, men du får inte vila särskilt länge om du fortfarande håller till i Skellefteå. Ungefär 30 dagar senare drar nämligen Trästockfestivalen igång. Denna festival, som håller till lite i utkanten av staden, är inte lika bred som den tidigare festivalen, men attraherar minst lika mycket stjärnglans. Musiken är mer inriktad mot indie-musik, och här samlas de mest trogna fansen till artister som Kleerup och Robyn. Detta är en klassiker bland sommarens musikfestivaler.

Håll koll på Piteå och Sundsvall

Du har säkert redan hört talas om den klassiska festivalen Piteå dansar och ler? Under den här tiden blir en och samma stad fylld av lokala och internationella kändisar inom alla möjliga musikkategorier. Det finns inga riktiga begränsningar kring vilka artister som bokas till denna festival. Därför blir varje nytt år och ny version av festivalen en överraskning för alla besökare. Vad som dock är konstant är att festivalen hålls i mitten av juli. Missa inte denna pärla bland musikfestivaler.

Några mil söderut hittar du staden Sundsvall, som står värd för en rad evenemang varje år. Om du är intresserad av riktigt bra rockmusik med influenser från både nytt och gammalt ska du absolut se till att boka in den sista veckan i juni. Gatufesten är en av Sveriges allra mest uppskattade musikfestivaler inom rock och kan sägas ha fått en viss kultstatus i landet.

Missa inte allt som Norrland erbjuder

Som vi ser är Norrland en viktig plats när det kommer till att planera alla sommarens musikfestivaler. Här finns något för alla. Rock, indie eller house – varje festival har sin egen inriktning och attraherar olika typer av besökare. Dock är de flesta festivalerna relativt mixade och ser till att det finns något som passar för alla. Se till att planera din sommar i god tid så att du har en chans att få se och göra allt du vill göra.