Norrlandsoperan

År 1974 grundades det som idag är ett landmärke för Umeå och för stora delar av Norrland. Då öppnades portarna för Norrlandsoperan som sedan dess har varit scen för en rad föreställningar, konserter och operasångare i absolut världsklass. Här blandas litet som stort och målet med detta initiativ är att nå ut med kultur och underhållning till alla människor, oavsett om man är från Umeå eller har rest till stan för att se en föreställning. Uppdraget när man startade Norrlandsoperan var att främja, utveckla och producera under en viss devis. Denna devis löd ”en spelplats för nya uttryck”. Konstnärlig ledare tillika verkställande direktör är Kjell Englund.

Norrlandsoperan är ständigt aktuell med nya uppsättningar

Norrlandsoperan samarbetar internationellt

Efter att den grundades 1974 har denna opera utvecklats. Från att ha varit en regional samlingsplats för konst och opera är det nu en mycket bredare verksamhet som lockar storpublik varje månad. Numera ingår inte bara en uppsättning med artister som utövar opera. Här hittar man även symfoniorkestrar, danslag och musikartister av de mer moderna slagen. Varje månad hålls även uppsättningar vars syfte är att uppmuntra tänkande i nya banor och ifrågasättande av gamla normer. I och med den ökade tillströmningen till Norrlandsoperan finns idag även en bar och restaurang i samma hus.

När Norrlandsoperan blev internationellt känd började arrangörer se sig om efter olika samarbeten. År 2004 påbörjade man det första långsiktiga projektet med en partner utanför Sverige. Detta ses av många som ett stort steg i operans utveckling och framför allt för dess internationella erkännande. Samarbetet var med Cape Town Opera från Kapstaden i Sydafrika. Ur detta samarbete kom nya uppsättningar som Rusalka, Porgy & Bess och den populära Peter Grimes. Sedan detta har man även inlett ett sammarbete med Vietnam National Opera.

Bakgrund och historia

Bakom grundandet av Norrlandsoperan stod en musikteatergrupp vid namn Sångens makt. Det första de gjorde var att sätta upp en operaensemble som först fick nöja sig med lokaler som var provisoriskt byggda. Efter ett tag fick de dock egna lokaler för uppträdanden och repetitioner. Detta blev operans första hem och låg i Folkets hus i Umeå. År 1984 fick ensemblen byta lokaler till den gamla brandstationen i Umeå. Samtidigt som denna flytt genomfördes såg Umeå stad till att renovera hela stationen och den anpassades för både publik och scen.

Det vi ser idag är den nyaste upplagan av Norrlandsoperan som stod klar år 2002. Nu finns en salong med över 480 platser för sittande publik, tre scener och ytterligare 500 platser för stående åskådare på ett konsertgolv. Ägandet av operan är idag uppdelat på två olika parter som har hjälpt till att finansiera projektet över tid. Region Västerbotten står för hela 60% av det totala ägandet samtidigt som Umeå kommun äger resterande 40%. Utöver detta är projektet finansierat av kontinuerliga bidrag från Statens Kulturråd.

Operan in i framtiden

Norrlandsoperan ser ut att gå en ljus framtid till mötes. Många nya projekt är på väg in och salongerna fylls, månad efter månad. Det finns inte mycket som talar för att denna trend skulle dala om man ser till vilka föreställningar som finns på programmet. Utöver detta är det tydligt att många företag tror på operan och vill stötta verksamheten genom sponsring. Företag som Västerbottens-kuriren, Arkitektkopia och redovisningsbolaget Ernst&Young är alla involverade som sponsorer. Utöver detta finns flera mindre samarbetspartners.