Umeå Jazzfestival

Umeå Jazzfestival har varit ett årligt återkommande event sedan 1968. När sommaren är över och hösten gjort sitt intåg drar Umeå Jazzfestival igång. Denna stad i Västerbotten lyckas varje år dra till sig stora världsartister och nya spännande jazztalanger. I samband med festivalen anordnas det runt om i Umeå workshops och seminarier samt konserter som är riktade till barn. Med andra ord lever staden upp lite extra under jazzdagarna. Arrangörerna vill lyfta fram den tradition, kreativitet, nyfikenhet och det nyskapande som finns inom jazzen. För sitt arbete fick de 2014 motta priset IMPRA Guld. En hyllning till de som verkar för en jämställd scen inom jazzmusiken.

Umeå Jazzfestival i vackra Umeå

Umeå Jazzfestival – hur den startade

Umeå Jazzfestival hölls alltså första gången 1968. Sedan dess har festivalen vuxit både i storlek och i popularitet. Botnia musik som är en underavdelning till Norrlandsoperan är arrangörer för evenemanget. Vid festivalens start hölls konserterna på olika ställen runt om i Umeå. Numera spelas de flesta av festivalens konserter på Norrlandsoperans scener och i Folkets hus i Umeå. I samband med att festivalen hålls pågår det dessutom andra aktiviteter som är relaterade till jazz- och improvisationsmusik runt om i staden.

Mannen som en gång i tiden var initiativtagaren till Umeå jazzfestival heter Lars Lystedt. Han föddes i Umeå 1925 och är själv jazzmusiker. Det är mycket tack vare hans arbete som festivalen snabbt blev ett musikevenemang i världsklass. Under festivalens första år spelade exempelvis den amerikanske tenorsaxofonisten Dexter Gordon på en av festivalens scener. Andra stora artister som kommit till Umeås festival tack vare Lystedt är bland andra Miles Davis, Duke Ellington och Ella Fitzgerald. Lystedt själv har gett ut flera skivor som du kan lyssna på om du är intresserad av att höra mer av honom.

Blandningen gör helheten

Varje år ser Umeå Jazzfestival till att bjuda publiken på stora världsartister, unga musiker, välkända låtar och okända musikstycken. Blandningen bidrar till att göra festivalen unik och upplevelserik. Som tidigare nämndes i texten fick jazzfestivalen år 2014 motta IMPRA Guld för sitt arbete för en jämställd musikscen. I motiveringen sades det bland annat att festivalen visat på stor genusmedvetenhet under flera år när de bokat artister. IMPRA menade att jazzfestivalen är ett bra föredöme för andra musikfestivaler både i Sverige och utomlands.

Umeå jazzfestival brukar hållas i slutet av oktober varje år. Vanligtvis pågår den under fyra till fem dagar och bjuder på evenemang för alla åldrar. För de yngre musikälskarna brukar det anordnas familjeföreställningar. År 2016 heter denna föreställning ”Musikfamiljen”. Att arrangörerna inte är rädda för att utvecklas och tänka nytt visar de bland annat genom att arrangera en poddkonsert under 2016 års festival. Den som leder konserten heter Oskar Schönning, till vardags jazzmusiker och poddare. Det är han som står bakom musikpodden ”Drömmen om Amerika” där kända artister som Rebecka Törnqvist och Annika Norlin har medverkat.

Världen i Västerbotten

Under några dagar i slutet av oktober varje år samlas några av världens främsta jazzmusiker på Umeå jazzfestival. På premiäråret 1968 spelade storheten Dexter Gordon och sedan dess har en mängd kända och okända artister spelat på scenerna i Umeå i samband med musikfestivalen. Omkring 30 till 40 konserter anordnas varje festival. I samband med jazzfestivalen pågår det bland annat workshops och seminarier som har anknytning till musik. Om du vill besöka festivalen kan du köpa dina biljetter över nätet på exempelvis Norrlandsoperans hemsida.