Hoppa till innehåll

Jazz

Jazzens historia och bakgrund

Jazz är en musikstil som utvecklades i USA under slutet av 1800-talet och som fick sitt internationella genomslag på 1920-talet. Musiken utvecklades främst i Mississippideltat och New Orleans, där arbetssånger och afrikanska rytmer blandades med marscher, cabarémusik och psalmer. Även etnisk musik var en del av utvecklingen och jazzen har en del gemensamt med bluesens och countryns rötter. Genombrottet för jazzmusiken kom 1910 och den fick ett bredare genomslag 1916 tack vare en orkesterledare kallad Paul Whiteman. Ett av jazzens tidiga kända namn var en jazzmusiker vid namn Buddy Bolden.

Vi på Botnia musik har en förkärlek till jazzen, då den också är en stor musikgenre i Västerbotten. Jazzen dök upp i Europa under första världskriget och det tog inte lång tid för den att bli populär.

Jazzmusiker spelar saxofon

Hitta den jazzstil som passar dig

Jazz är en musikgenren med olika stilar och en av dem är Swingen. Swingen är en jazzstil som blev populär 1935 och var väldigt dominerande för jazzmusiken i 10 år. Swing kännetecknas av att den är dansvänlig med sitt jämna pulserande.
Ur swingen uppkom jazzstilen bebop, som gjorde musikgenren till en musik att lyssna på istället för dansa till. Bebopen var snabb och hade en komplicerad harmonik. Tempot i bebop var mycket snabbare än i swingen. Fusion är en annan jazzstil blandad med funk och latinamerikanska rytmer. Miles Davis sägs vara en av skaparna till jazz fusion-stilen.

Jazz i Sverige

Jazz introducerades som dansmusik i Sverige redan på 1910-talet och jazzdans är populärt än idag. Främst var jazzen en del av dans- och populärmusiken. Svenska Paramountorkestern kallas ofta Sveriges främsta jazzorkester på 1920-talet. På 1930- och 1940-talen växte jazzens popularitet i landet och stora internationella namn turnerade också i Sverige.

Svensk jazz hade sin guldålder under 1950-talet med artister som Alice Babs, Monica Zetterlund och Rune Gustafsson. Det förekommer också flera jazzfestivaler i Sverige i såväl Umeå och Ystad som Stockholm. Georg Riedel och Jan Johansson slog dessutom ihop folk – och jazzmusik i den populära jazzskivan ”Jazz på svenska”.

Kvinna och man dansar till jazz

Kända jazzmusiker genom tiderna

Det finns många kända jazzmusiker från förr och några är mer populära än andra. Louis Armstrong blev mycket populär som sångare och trumpetspelare, med låtar som Georgia on my mind och What a wonderful world. Ett annat namn värt att nämna är Ella Fitzgerald, som kallas The First Lady of Jazz. Hon fick bland annat 13 Grammys under sin karriär.
En annan musiker inom jazz var Miles Davis, som klassas som en av 1900-talets största musiker samt stilbildare. Han ledde flera stora grupper från 1949 och framåt. Två av de här grupperna har varit milstolpar i jazzens historia och kallas för ”Superkvintetterna”. De här tre musikerna är dock bara en bråkdel av alla de som varit framstående inom jazzmusiken.