Hoppa till innehåll

Musikfestival för jazzälskare i oktober

Man spelar trumpet

I år har det inte sett ut som det brukar när det gäller festivaler, på grund av Covid-19 pandemin som härjar i världen. Dock har Umeå sett till att skapa en corona-anpassad musikfestival för att stadens älskade jazzfestival ska kunna hållas trots världsläget. Du som gillar jazz kommer därmed kunna njuta av härlig musik även det här året.

Vi på Botnia musik älskar jazz, det är en musikstil som passar till allt. Det är bra musik att ha i bakgrunden såväl när du städar och spelar poker med vännerna som när du spelar spel online

Musikfestivaler är populära i Västerbotten

I Västerbotten bjuds det på många musikfestivaler under ett år, men många av dem har ju fått ställa in sin verksamhet det här året. Bland annat fick den stora festivalen Brännbollsyran, som också hålls i Umeå, flyttas fram till 2021 på grund av Covid-19.

En annan festival som fick skjutas upp i landskapet var Trästockfestivalen, som annars hålls i Skellefteå och som är Sveriges största fria festival. Men Umeå Jazzfestival klarar att hållas tack vare smart planering och att den är en inomhusfestival.

Tre scener är öppna i årets musikfestival

Vanligtvis har Umeå Jazzfestival sex scener öppna, som alla ryms i Umeå Folkets Hus. I år har de endast följande tre scener öppna:

  • Idunteatern – festivalens största scen
  • Studion – en klassisk jazzstudio för improvationsmusik
  • Äpplet – en scen som byter skepnad under festivalens gång tack vare stor variation på artisterna
 

Corona-anpassat och under något ändrat format

Att hålla en musikfestival i corona-tider är inte det enklaste, men Umeå Jazzfestival har lyckats med en god anpassning. Alla de tre scenerna har separata ingångar och egna garderober. Endast 50 förköpsbiljetter finns tillgängliga för varje konsert.

Även andra åtgärder har vidtagits, till exempel erbjuds endast sittplatser. Alla konserter har dessutom separata in- och utsläpp för att minska smittspridningen. I de fall servering erbjuds är det bordsservering som gäller. På så sätt minskas risken för trängsel och det blir enkelt att hålla avstånd till varandra.