Hoppa till innehåll

Intressant fakta om Jazz

Jazz är en musikstil som är starkt förknippad med USA. Man vet inte exakt när musikstilen grundades, bara att den växte fram i Sydstaterna under 1800-talet. New Orleans i Louisiana räknas ofta som jazzens hemstad. I denna artikel kommer vi dela med oss av fler spännande fakta om jazz och några av dess kändaste utövare genom åren.

Jazz fick sitt stora genombrott internationellt under 1920-talet och har varit en stor inspirationskälla för många av dagens mest framgångsrika artister. Än idag utvecklas jazzen och det kommer fram unga och lovande musiker inom genren.

Utvecklades i New Orleans

Den som älskar jazz får inte missa att besöka New Orleans i delstaten Louisiana. Här grundades jazzen som en blandning av afrikanska rytmer, kristna psalmer och europeiska rytmer. Det är verkligen en blandad musikstil som har influenser från flera delar av världen.

Jazzen bygger mycket på improvisation men det finns även en gren som stavas Jass. Här har man helt sonika tagit bort delen om improvisation. Det skulle kunna jämföras med det nu som brukar kallas för Smooth Jazz.

Spännande fakta om jazz

Jazzen har flera grenar och har utvecklas väldigt mycket genom åren. Här kommer en introduktion till några av de stilar som finns:

  • Swing vilket brukar benämnas som storbandsjazz
  • Bepop som är en underkategori till Swing
  • Jazz började betraktas som underhållningsmusik på 40-talet

Finns det jazz i Sverige?

När man letar fakta om jazz frågar man sig också om det finns något spännande att berätta om svensk jazz. Det går snabbt att konstatera att mustikstilen hade sin storhetstid i Sverige under 50-talet med ikoner som Håkan von Eichwald.

Pratar man om jazz i Sverige går det inte heller att undgå Monica Zetterlund. Det finns även ett fåtal jazzfestivaler i Sverige för den som är intresserad av musikstilen. En av de största brukar ta plats i Ystad under sommaren. Det finns även en i Kristianstad och en i Stockholm.

Etiketter: