Hoppa till innehåll

Jazz historia

Jazzen kommer ju som bekant ursprungligen från USA där mestadels amerikaner med afrikanskt ursprung i New Orleans spelade denna dans- och underhållningsmusik. Den äldre stavningen av ordet var jass, som är ett engelskt ord av afroamerikanskt ursprung. Influenserna från den blandade befolkningen var tydlig och musiken hade en sorgsen och plågad anstrykning. Musiken har dock sedan dess spridits över världen och dagens jazz historia omfattar musiker från alla delar av jordens hörn.

Marschmusik och melankoli

En viktig del av den tidiga jazzen var den marschmusik som av tradition spelades i New Orleans och som ofta tilldrog sig så att en spelande orkester var en del av begravningståget som gick igenom staden. Musiken var då ofta melankolisk och sorglig och handlade om det hårda och orättvisa liv som alltför många kände till så väl. På så sätt är jazz en del av den amerikanska folksjälen och jazz historia en viktig den av de frisläppta slavarnas historia.

In viktig orsak till och förutsättning för att jazzmusiken kunde spridas så snabbt globalt var jazzradion, det vill säga att det på många orter sändes radioinspelningar från några av den tidens främsta jazzmusikers uppträdanden. Den tidiga jazzen hade dessutom ett starkt socialt patos som många befolkningsgrupper runt om i världen förstod och kunde relatera till.

Jazz historia över Atlanten

Jazzens historia är dock inte bara präglad av afroamerikanska musiker utan med tiden, under 30- och 40-talen kom även allt fler vita amerikanska musiker att utöva musikstilen. Jazzen blev nu mer diversifierad och kunde variera från en mer ungdomsorienterad och gladare stil till ett tyngre och mycket modernistiskt spel med kända namn som Charlie Parker, Miles Davis och Stan Getz. Under den här tiden kom även musiken över Atlanten till oss i Sverige och den svenska jazzhistorien började ta riktig fart.

Till slut kunde stora delar av populärmusiken etiketteras som jazz och skulle förmodligen fortsatt att vara så om inte rocken hade kommit och med den en total brytning med det gamla. Att lyssna på jazz blev lika modernt som att gå på svensk travsport och i lilla Sverige blev danslokalen Nalen på Gatan Regerings det främsta vattenhålet för dess utövare.

Svensk och dansk jazz

I Skandinavien skrevs Jazz historia av den svensk-danska jazzgruppen Swedanes som var bland de första att ta upp den nya musikstilen. Här hemma hade man mest lyssnat på traditionell musik och dansat gammeldans så den nya musiken med sina suggestiva toner slog ned som en bomb. Musiken kallades för nedsättande invektiv som refererade till de amerikanska musikernas ras eller hudfärg och den äldre generationen såg ungdomarna fördärvas av den.

Som många generationer före dem tog dock den svenska ungdomen på 50-talet inte alltför stor notis av de varnande rösterna och Sverige blev ett av de länder utanför USA som tidigt utvecklade en egen jazzstil.

Etiketter: