Hoppa till innehåll

Musik i Norrbotten

Det är inte bara i Västerbotten det finns spännande artister och festivaler, riktar vi blicken norrut till vårt grannlandskap Norrbotten finner vi även där ett rikt musikliv. Det finns ett flertal musikfestivaler som är både omtalade och välbesökta där ”Piteå Dansar och Ler” förmodligen är den mest välkända. Musik i Norrbotten är spännande där modern musik blandas med magiska toner när den samiska trumman ackompanjeras av jojken som sjungits i tusentals år.

Artister från Norrbotten

En samisk artist som slagit igenom stort är Sofia Jannok som föddes i Arvidsjaur. Hennes skivor finns även utomlands men tyvärr har coronan gjort livet surt för många musiker och skivbutiker, vilket exempelvis den finska legendariska musikaffären Botniamusik i Vasa fick erfara. Jannok har vunnit flera priser och 2020 vann hon Evert Taube-stipendiet. Andra kända musiker är bland andra Bengt Simon, känd som Jokkmokks-Jokke, Dan Bergman och Kristoffer Åström.

Samisk musik i Norrbotten

Samisk musik har uråldriga traditioner och har sjungits både med och utan text. Det kallas att personen jojkar och det finns både religiösa och berättande texter, men även en rytmisk melodi som kan spegla sinnesstämningar. Jojk kan utföras när som helst eftersom det är en melodi i sig och inga instrument behövs. Trolltrumman brukade den elakt kallas den trumman som ibland används till jojken för att förstärka rytmen. En jojk handlar ofta om naturen såsom väder, flora och fauna. Idag är jojken populär även inom modern musik och har exempelvis spelats under Melodifestivalen.

Festivaler med musik i Norrbotten

För den som vill uppleva musik i Norrbotten finns det ett flertal marknader och stadsfestivaler att besöka. De här tillställningarna ger en möjlighet att höra lokal musik framförd av traktens musiker men även stora internationella artister brukar framträda. Festivalen i Piteå kallas gatufesternas moder och har rötter sedan 1961 men då under namnet Nattfestivalen.

Ett event som växer för varje år är Norrbotten Media Week – NMW. Det är festen för dig som gillar kultur och det finns allt från musik till mat. Staden Luleå har givetvis en egen festival. Den har bytt namn ett par gånger men det nuvarande namnet är Luleå Hamnfestival.

Musikfestivaler som arrangeras i Norrbotten:

  • Piteå Dansar och Ler
  • Luleå Hamnfestival (tidigare LuleåKalaset)
  • Kirunafestivalen (Sveriges nordligaste festival)